Γονιμοποίηση και εξαγωγή σπόρων κολοκύθας

Kandoglou_squash_pumpkin heritage crete

Photo Κολοκύθα Καντόγλου

Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο από κολοκύθα και έχουμε βάλει 2 ποικιλίες στο χωράφι ή διαπιστώσουμε ότι έχει βάλει και ο γείτονας την δική του ποικιλία, θα πρέπει να κρατήσουμε κλειστό το θηλυκό άνθος και 2 -3 αρσενικά άνθη με λαστιχάκια ή με άλλο υλικό που θα βρούμε ώστε να μην  επιτρέπουμε στα έντομα να κάνουν την γονιμοποίηση και όταν δούμε έτοιμο το θηλυκό άνθος να ανοίξει , το ανοίγουμε προσεκτικά και αφού κόψουμε τα 2-3 αρσενικά άνθη, τα τρίβουμε μέσα στο θηλυκό. Το θηλυκό άνθος το ξανακλείνουμε προσεκτικά με το λαστιχάκι και σημειώνουμε την κολοκύθα με ένα κόκκινο κορδελάκι στο κοτσάνι. Έτσι επιτυγχάνουμε καθαρότητα στην ποικιλία.

Kandoglou_flower_female_squash_pumpkin heritage crete

Photo Κολοκύθα Καντόγλου – Θηλυκό άνθος

Την κολοκύθα την αφήνουμε να ωριμάσει καλά, και αφού την κόψουμε από το φυτό, την αφήνουμε να ωριμάσει ακόμα 1-2 μήνες. Μετά την κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τους σπόρους, και τους ξεπλένουμε με πολύ νερό και σε σίτα μέχρι να μείνουν εντελώς καθαροί. Τους σπόρους τους βάζουμε σε σκιερό μέρος για 15-20 μέρες και τους ανακατεύουμε πού και πού. Οι σπόροι είναι έτοιμοι για φύλαξη όταν σπάνε αντί να λυγίζουν

Kandoglou_squash_pumpkin heritage crete seeds

Photo Κολοκύθα Καντόγλου σπόρος που αποξηραίνεται

Tip

Δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα. Με αυτό τον τρόπο και επιλέγοντας τα πιο ανθεκτικά φυτά, σε βάθος χρόνου θα βγούμε κερδισμένοι καθώς διαιωνίζουμε τα χαρακτηριστικά αυτά και οι ποικιλίες μας γίνονται χρόνο με το χρόνο ανθεκτικότερες.

Share Button

You may also like