Συνοπτικές οδηγίες διατήρησης σπόρων τομάτας

αμπουρνελάτη-ντομάτα-Tomato-aburnelati-crete-old-seeds-of-crete

Photo Ντομάτα Αμπουρνελάτη Ηρακλείου

Διαλέγουμε τις καλύτερες πρώιμες, τις καλύτερες από την μέση της παραγωγικής περιόδου και τις καλύτερες όψιμες με κόκκινα κορδελάκια. Τις ώριμες τομάτες τις κόβουμε και τις αφήνουμε να υπερωριμάσουν. Τότε τις ανοίγουμε στη μέση και μαζεύουμε την ζελατίνη που περιέχει τους σπόρους.

Βάζουμε το ζωμό αυτό σε ένα ποτήρι ψηλό και στενό, σκεπάζουμε με ένα τούλι για να μην πάνε μυγάκια, βάζοντας και ένα χαρτάκι με το όνομα της ποικιλίας και αφήνουμε να ζυμωθούν για μια εβδομάδα έως 10 μέρες. (Αν έχουμε πολύ λίγο σπόρο, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο νερό για να μην στεγνώσει το μείγμα). Κατά την ζύμωση δημιουργείται μια άσπρη ή πράσινη μούχλα( μύκητες) στην επιφάνεια του πολτού.

red-tomato-crete-heritage-Ierapetra-Ιεράπετρα-Κόκκινη-τομάτα-Λασιθίου

Photo Ντομάτα Κόκκινη μεγαλόκαρπη Λασιθίου

Αφού αφαιρέσουμε την μούχλα που βρίσκεται στην επιφάνεια, γεμίζουμε με νερό το ποτήρι και ξεπλένουμε σχολαστικά, μέχρι να μείνει καθαρός ο σπόρος. Μετά ρίχνουμε τον σπόρο σε μια σίτα και ξεπλένουμε ακόμα για λίγη ώρα κάτω από τρεχούμενο νερό. Στεγνώνουμε με πετσέτα, αφήνουμε τον σπόρο να στεγνώσει για 15-20 μέρες σε σκιά, και αποθηκεύουμε σε μέρος χωρίς υγρασία.

Ζύμωση: Η ζύμωση κατά την επεξεργασία του σπόρου της τομάτας και των πεπονιών, βοηθάει εκτός από το να χωρίσει ο σπόρος από το τη σάρκα και στο να εξολοθρευτούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό τα  παθογόνα του σπόρου.

 

Share Button

You may also like