Πώς κρατάμε το σπόρο απο τις μελιτζάνες

naxos island-heritage-auvergine

Photo Μελιτζάνα φλάσκα Νάξου στο καλοκαιρινό μποστάνι

Σημειώνουμε τις καλύτερες πρώιμες, τις καλύτερες από την μέση της παραγωγικής περιόδου και τις καλύτερες όψιμες με κόκκινα κορδελάκια. Τις αφήνουμε στο φυτό ένα μήνα ακόμα από την στιγμή που έχει πάρει το τελικό της σχήμα. Κατά κανόνα οι μελιτζάνες αλλάζουν χρώμα όταν είναι μεστωμένες. Κόβουμε τις μελιτζάνες από το φυτό και τις αφήνουμε ολόκληρες σε σκιερό μέρος, την μία δίπλα στην άλλη σε ένα ταψί. Μετά από ακόμα 1 μήνα ή και λιγότερο, οι μελιτζάνες έχουν ήδη υπερωριμάσει και είναι  ώρα να εξάγουμε τον σπόρο. Βάζουμε μια μελιτζάνα πάνω στο τραπέζι, και την πιέζουμε σαν να είναι ζύμη που την ζυμώνουμε. Έτσι, μαλακώνει και οι σπόροι μετά βγαίνουν εύκολα.

Κόβουμε το πάνω 1/3 της μελιτζάνας που δεν έχει σπόρους και κόβοντας κομμάτια την μελιτζάνα βγάζουμε τους σπόρους με ένα κουταλάκι και τους συγκεντρώνουμε σε ένα πιάτο. Μετά τους βάζουμε σε ένα ποτήρι και τους ξεπλένουμε κάμποσες φορές, αφήνοντας να φύγουν και τυχόν μικροί ή κακοί σπόροι που επιπλέουν. Στεγνώνουμε τους σπόρους όσο μπορούμε σε μια πετσέτα και μετά τους αφήνουμε να στεγνώσουν στην σκιά. Ανακατεύουμε συχνά τις πρώτες 2 μέρες μέχρι να στεγνώσουν καλά. Αφήνουμε άλλες 10-20 μέρες ώστε να ξεραθούν και τους φυλάμε σε χώρο χωρίς καθόλου υγρασία.

aubergine-eggplant-heritage melitzana-santorini

Photo Μελιτζάνα Σαντορίνης, έτοιμη για να εξάγουμε σπόρο

Πιπεριές, μελιτζάνες και τομάτες επειδή είναι πολυετή φυτά, αν μπορώ κρατάω σπόρο και από τις μεταγενέστερες χρονιές, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο τα γονίδια της μακροζωίας και της αντοχής στο χειμώνα.

Αφού έχουμε εξάγει σωστά τον σπόρο, τον αφήνουμε να στεγνώσει, τις θερμές (και χωρίς υγρασία) μέρες, πάντα σε σκιά. Αν αποξηραίνουμε τον σπόρο έξω από το σπίτι το καλοκαίρι, βάζουμε τα σπορικά μέσα στο σπίτι την νύχτα για να αποφύγουμε την υγρασία του ξημερώματος.

aubergine-eggplant-heritage mpoukalati-Serres

Photo Μελιτζάνα “μπουκαλάτη” Σερρών, έτοιμη για να εξάγουμε σπόρο

Ποτέ δεν καλλιεργούμε 2 διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους στο ίδιο χωράφι (πχ. δύο ποικιλίες μελιτζάνας δίπλα δίπλα με μια ποικιλία από την οποία θέλουμε να πάρουμε σπόρο). Πρόκειται για μία κακή γεωργική πρακτική. Σωστό είναι να απομονώνουμε τα είδη, εκτός και αν γνωρίζουμε τεχνικές για να απομονώσουμε την ποικιλία με άλλες μεθόδους.

Share Button

You may also like