Πώς κρατάμε σπόρο απο το καλαμπόκι

Black-pop-corn-Zea mays Mais Καλαμπόκι Αραβόσιτος Crete

Photo Μαύρο μικρό καλαμπόκι, για ποπ κόρν. Black pop corn maiz

Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο από 3 ποικιλίες καλαμποκιών μέσα σε μία χρονιά, φυτεύουμε το πρώτο που γνωρίζουμε ότι είναι 70 ημερών, στις 1 του Μάρτη, το δεύτερο που είναι 60 ημερών στις 1 Μαΐου, και το τρίτο που είναι 90 ημερών στις 1 Ιουνίου. Έτσι δεν συμπίπτει η παραγωγή γύρης της μιας ποικιλίας με την άλλη και οι ποικιλίες μένουν καθαρές. Την πρώτη χρονιά που καλλιεργούμε μια νέα ποικιλία, φυτεύουμε 100-200 φυτά, και κρατάμε όλο το σπόρο από τα 50-100 καλύτερα καλαμπόκια. Αφού τα αποξηράνουμε θα αναμείξουμε τον σπόρο και έτσι θα έχουμε τα επόμενα 5-6 χρόνια σπόρο, για πολλές σπορές μέσα στο καλοκαίρι και χωρίς να χρειάζεται να κρατάμε νέο σπόρο σε κάθε σοδειά.  Από αυτό τον σπόρο μπορούμε να δώσουμε και σε πολλούς άλλους καλλιεργητές.

Δίχρωμο-καλαμπόκι - αραβόσιτος -Corn-color-heritage-greece Zea mays Mais

Photo Παραδοσιακή ποικιλία δίχρωμο καλαμπόκι -Ελλάδα

Σημείωση για καλαμπόκι: για το καλαμπόκι, το καρότο, το κρεμμύδι κ.α. χρειάζεται να εξασφαλίσουμε γονιδιακή ποικιλομορφία. Απαιτείται μεγάλη γονιδιακή δεξαμενή για να παραμείνουν οι ποικιλίες μας εύρωστες και δυνατές. Αν έχετε πάρει από την γιορτή μας 100 σπόρους από καλαμπόκι, που είναι μία ασφαλής ποσότητα, την πρώτη χρονιά θα πρέπει να σπαρθεί όλο μαζί, και να μην φάμε από την σπορά αυτή έτσι ώστε να κρατήσουμε καλό σπορικό. Αν κρατήσουμε 1-2 καλαμπόκια για σπόρο, η ποικιλία μας θα χάσει από την ανθεκτικότητά της και χρόνο με το χρόνο η ποικιλία μας θα καταρρεύσει.

Μαζεύουμε όλα τα καλαμπόκια όταν είναι ξερά, βγάζουμε τα φύλλα και επιλέγουμε για να αποξηράνουμε εκείνα τα καλαμπόκια που αντιπροσωπεύουν την ποικιλία και είναι γεμάτα. Όταν έχουν αποξηραθεί τελείως, εξάγουμε τον σπόρο και τον ανακατεύουμε. ( το ανακάτεμα πολλών καλαμποκιών είναι απαραίτητο για να κρατήσουμε την ποικιλία μας δυνατή). Από αυτόν τον ανακατεμένο σπόρο, μπορούμε να φυτεύουμε καλαμπόκια όσες φορές θέλουμε κάθε χρόνο για 4-5 χρόνια και να δώσουμε και σπόρο σε 50 ανθρώπους για να σπείρουν.

Share Button

You may also like