Πώς διατηρούμε σπόρους απο αγγούρι, πεπόνι, ξυλάγγουρο

Cucumis sativus Σικυός ο ήμερος Cucumber Νεράγγουρο-με-τσιμπίδες Κρήτη

Photo Νεράγγουρο, αγγούρι Κρήτης με τσιμπίδες – Cucumis sativus

Για να πάρουμε σπόρο απο αγγούρι, πεπόνι ή ξυλάγγουρο, οι καρποί πρέπει να είναι ώριμοι. Ακολουθούμε την διαδικασία της τομάτας, δηλαδή αφού εξάγουμε τους σπόρους από το αγγούρι, αφήνουμε μερικές μέρες τον ζωμό του αγγουριού μαζί με τους σπόρους να γίνει η ζύμωση. Μετά ξεπλένουμε καλά, σκουπίζουμε σε μια πετσέτα και αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς οι σπόροι. Οι σπόροι είναι έτοιμοι για φύλαξη όταν σπάνε αντί να λυγίζουν.

Άλλος τρόπος είναι να καθαρίζουμε το σπόρο όσο μπορούμε. Κατόπιν τον βάζουμε σε νερό και τον αφήνουμε μερικές ώρες. Συνήθως ο γεμάτος και γόνιμος σπόρος μαζεύεται στην επιφάνεια, αλλά αυτό εξαρτάται απο την ποικιλία. Σε κάποιες ποικιλίες ο καλός σπόρος πάει στον πάτο. Επομένως, ελέγχουμε τον σπόρο μας και επιλέγουμε τον καλό.

Cucumis melo flexuosus ready to get seeds ξυλάγγουρο-Σκουροπράσινο-Κρήτης

Photo ξυλάγγουρο έτοιμο για να πάρουμε σπόρο – Cucumis melo

Ποτέ δεν καλλιεργούμε 2 διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους στο ίδιο χωράφι. Πρόκειται για μία κακή γεωργική πρακτική γιατί σταυρογονιμοποιούνται και δημιουργούν υβρίδιο. Σωστό είναι να απομονώνουμε τα είδη, εκτός και αν γνωρίζουμε τεχνικές για να απομονώσουμε την ποικιλία με άλλες μεθόδους.

Ξυλάγγουρο (λατινική ονομασία:Cucumis melo), κλωσούδι(λατινική ονομασία:Cucumis melo), πεπόνι (λατινική ονομασία:Cucumis melo) δεν μπαίνουν μαζί γιατί είναι όλα πεπόνια

Το νεράγγουρο (λατινική ονομασία:Cucumis sativus) , δεν σταυρογονιμοποιείται με κολοκύθες, κολοκύθια, πεπόνια ή καρπούζια

Οι σπόροι αυτών των ειδών σε καλές συνθήκες χωρίς υγρασία ζούν έως και 10 χρόνια

 

 

Share Button

You may also like