Προβλάστηση σε κουτάκια όταν έχουμε λίγο σπόρο

pre-germination heritage traditional crete seeds

photo σπόροι απο μαύρο καλαμποκι, κολοκύθα, ξυλάγγουρο, σε κουτάκια προβλάστησης

Οι παρακάτω σημειώσεις είναι ένας οδηγός για την προβλάστηση των σπόρων μας με τα απλά μέσα του σπιτιού μας. Οι διαδικασίες που ακολουθούμε είναι πολύ απλές, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες αρχές.

Για την προβλάστηση χρειαζόμαστε ένα βάζο με καπάκι ή πλαστικά κουτάκια μιας χρήσης που κλείνουν και που θα βρούμε σε καταστήματα με αναλώσιμα εστιατορίων. Αναζητούμε κουτάκια που είναι για σάλτσες και κλείνουν ερμητικά. Βάζουμε ένα βρεγμένο ( αλλά  στραγγισμένο) μπαμπακάκι για makeup στο κάτω μέρος. Βάζουμε τον σπόρο μέσα, και σημειώνουμε ημερομηνία και ποικιλία. Κάνουμε προβλάστηση σε κλειστά κουτάκια ιδίως αν έχουμε λίγο σπόρο, γιατί έτσι τον ελέγχουμε. Μεταφέρουμε σε καρτέλες μόνο τα σποράκια στα οποία βλέπουμε να φυτρώνει ριζάκι.

Αφού φυτέψουμε τα φυτρωμένα σποράκια στις καρτέλες και σημειώσουμε την ποικιλία με ξυλάκι παγωτού, αφήνουμε σκεπασμένη την καρτέλα με κάτι ( πχ  ένα νάιλον) για μερικές μέρες, μέχρι να φυτρώσουν και να φανούν τα φυλλαράκια. Προσοχή: Όταν είναι σκεπασμένες οι καρτέλες με νάιλον πρέπει να παραμένουν στην σκιά, γιατί αν αφήσουμε τις καρτέλες σκεπασμένες στον ήλιο θα κάψουμε τον σπόρο και δεν θα φυτρώσει τίποτα.

Μόλις φυτρώσουν, ξεσκεπάζουμε την καρτέλα και την βάζουμε στον ήλιο αν έχει ζεστάνει λίγο ο καιρός, διαφορετικά τα βάζουμε σε σπορείο μέσα στο σπίτι με έντονο φώς, προσέχοντας πάντα το χώμα να έχει υγρασία. Για σιγουριά και ευκολία, τους καλοκαιρινούς μήνες, βάζουμε την καρτέλα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί και συμπληρώνουμε νερό στο ταψί όταν χρειάζεται.

Tips :

Σε μία καρτέλα δεν βάζουμε διάφορα είδη μαζί, γιατί πχ οι κολοκυθιές μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, και πνίγουν τα υπόλοιπα.

Για χώμα βάζω φυτόχωμα που να γράφει ότι είναι εμπλουτισμένο, όχι σκέτη τύρφη. (για να έχει κάποια θρεπτικά συστατικά)

Το σκέπασμα χρειάζεται μόνο για την προβλάστηση. Αν αφήσουμε σκεπασμένη την καρτέλα με το νάιλον αφού φυτρώσουν τα φυτά, το πιθανότερο είναι ότι θα σαπίσουν.

Τυχόν λάθη που θα κάνουμε θα μας διδάξουν πολλαπλάσια πράγματα

Share Button

You may also like