Καρότο – σημειώσεις και πρακτική για να πάρουμε σπόρο

Καρότο karoto Carrot Daucus carota 2 παστανάγλα

Photo Καρότο Μαγνησίας, μετά απο μήνες στο ψυγείο, έτοιμο για φύτεμα και παραγωγή σπόρου

Καρότο σημειώσεις και πρακτική για να πάρουμε σπόρο

Το καρότο «Daucus carota»  χρειάζεται 2 χρόνια για να πάρουμε σπόρο και χρειάζονται πολλά καρότα για να έχουμε γερή και ακμαία την ποικιλία μας. Χρειαζόμαστε να φυτέψουμε για σπόρο πάνω-κάτω 60 καρότα.  Αφού φυτέψουμε την ποικιλία μας το φθινόπωρο και πάρουμε τα καρότα στο τέλος της άνοιξης, διαλέγουμε τα καλύτερα 80, τους κόβουμε τα φύλλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο όλο το καλοκαίρι. Βάζουμε λίγα λίγα σε σακουλάκια για να προλάβουμε την περίπτωση να σαπίσουν μαζικά.

Τον Σεπτέμβρη ανοίγουμε τα σακουλάκια, επιλέγουμε τα καλύτερα καρότα, πχ. τα 60 καλύτερα και πετάμε τυχόν σάπια. ( μπορούμε να τα δοκιμάσουμε, από το κάτω μέρος και να επιλέξουμε βάση της γεύσης.- επιλέγουμε δηλαδή τους πιο γευστικούς γονείς). Από τα 60 αυτά καρότα ενδέχεται να μην βλαστήσουν και όλα γιατί κάποια μπορεί να σαπίσουν στο χωράφι. Την άνοιξη βγάζουν λουλούδι και το καλοκαίρι ωριμάζει ο σπόρος τον οποίο και μαζεύουμε. Προσοχή χρειάζεται ιδίως εδώ στην περιοχή μας το άγριο καρότο που είναι σχεδόν παντού. Να ελέγξουμε την περιοχή μας για άγριο καρότο πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία και αν έχουμε μερικά κοντά μας να τα κόψουμε, γιατί σταυρογονιμοποιείται πολύ εύκολα με την ποικιλία μας.

 

Καρότο karoto Carrot Daucus carota παστανάγλα

Photo Καρότο Μαγνησίας, μετά απο μήνες στο ψυγείο, έτοιμο για φύτεμα και παραγωγή σπόρου

Πρακτική

Την Άνοιξη του 2013 μάζεψα Καρότο νέας Μαγνησίας. Δίαλεξα τους ίσιους καρπούς και αφού τα τύλιξα μέσα σε μια πετσέτα τα έβαλα στο ψυγείο στην συντήρηση στο κάτω μέρος. Στις 1 Φεβρουαρίου του 2014, τα έβγαλα από το σακούλι, πέταξα 5-6 που σάπισαν και φύτεψα τα υπόλοιπα για να πάρω σπόρο το καλοκαίρι. Έμειναν στο ψυγείο 7-8 μήνες. Θα μπορούσα να τα φυτέψω και τον Νοέμβριο, παραμένοντας πολύ λιγότερους μήνες στο ψυγείο.

Είναι σημαντικό το τύλιγμα σε πετσέτα καθώς δεν αφήνει τους βολβούς να σαπίσουν. Σημείωση: Την επόμενη φορά που θα αποθηκεύσω καρότα για σπόρο, θα πρέπει να είναι 8 σακουλάκια που το καθένα να έχει 10 καρότα τυλιγμένα σε πετσέτες. [ Έτσι θα έχω στην καλύτερη περίπτωση 80 καρότα για σπορικό]

Από λίγα μόνο καρότα, ο σπόρος που συνέλεξα, ενώ φαίνεται λίγος μάλλον είναι αρκετός. Τα φουντάκια με τους σπόρους τα τρίβω με τα δάχτυλά μου, και ξεχωρίζω το σπόρο. Ο σπόρος δεν είναι καθαρός. Έχει πολύ σκόνη, και ξυλαράκια.

Την λεπτή σκόνη την ξεχωρίζω με μια λεπτή σίτα. Μετά μένει ο σπόρος καθαρός μαζί με πολλά ξυλαράκια. Τότε περνάω τον σπόρο από μια σίτα χοντρή – πχ. την σιδερένια που έχουμε για τα μακαρόνια και ξεχωρίζει ο σπόρος από τα ξυλαράκια. Έτσι ο σπόρος μένει σχεδόν πεντακάθαρος.

Tips

Μαιντανός, σέλινο και καρότο θέλουν 48 ώρες στο νερό και λίγο πρίν την σπορά, να απλώνουμε τον σπόρο σε μία πετσέτα να στεγνώσει. Κατόπιν, τον ανακατεύουμε με χώμα και σπέρνουμε.

H συγκαλλιέργεια με κρεμμύδι είναι πολύ ευεργετική και για τα δύο είδη.

Το καρότο χρειάζεται πολύ καλό ξεβοτάνισμα, δηλαδή να ξεπατώνουμε τα διάφορα φυτά και ζιζάνια που φυτρώνουν μαζί με το καρότο.

Το καρότο χρειάζεται αφράτο χώμα για να κάνει ίσιους βολβούς.

 

 

Share Button

You may also like