Συμβουλές, για την καλλιέργεια του σκόρδου

Τα σκόρδα όπως και τα κρεμμύδια βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο τραπέζι μας. Αν μάθουμε να τα καλλιεργούμε, θα έχουμε τα σκόρδα της χρονιάς από το δικό μας μποστάνι.

Σκόρδο_Garlic_aglio_Σίτανος Λασίθιου Κρήτης_Allium sativum

Photo Σκόρδο απο τη Σίτανο, Κρήτη – όμοιο με το σκόρδο απο το Κάτω Χωριό

Τα σκόρδα φυτεύονται στην Κρήτη, Οκτώβριο, για να τα συγκομίσουμε όταν θα αρχίσουν να ξεραίνονται, συνήθως στα μέσα Μάιου. Σε βορειότερες περιοχές της Ελλάδας, φυτεύονται το Σεπτέμβρη και συγκομίζονται ακόμα και τον Ιούλιο

Διαλέγουμε και φυτεύουμε τις μεγαλύτερες σκελίδες και μάλιστα τις εξωτερικές για πιο καλή και ομοιόμορφη συγκομιδή.

Προσέχουμε να μην τα φυτέψουμε ανάποδα. Αν σκεφτεί κανείς λογικά, η μεριά που βγαίνει το φύτρο θα πρέπει να είναι προς τα πάνω και η επίπεδη μεριά που βγαίνουν οι ρίζες, προς τα κάτω.

Μουλιάζουμε τις σκελίδες για μερικές ώρες πριν τη φύτευση για να ξεκινήσουμε την βλάστηση.

Τα φυτεύουμε σε αφράτο χώμα, σχετικά βαθειά. Το λιγότερο σε 5 εκατοστά βάθος. Παλιοί κηπουροί λένε ότι φυτεύουμε τα σκόρδα με τον κανόνα του δαχτύλου. Δηλαδή, σε απόσταση μεταξύ τους, όσο 1 δάχτυλο και σε βάθος όσο 1 δάχτυλο. Για μεγαλύτερες ποικιλίες σκόρδων, φυτεύουμε σε βάθος 10 εκατοστών και σε απόσταση μεταξύ τους 15 εκατοστών. Εμείς πάντως, ας αφήσουμε 10-15 πόντους ανάμεσα στα φυτά, τα βοηθάμε έτσι να γίνουν πιο μεγάλα.

Ποτίζουμε από την στιγμή της φύτευσης για να δώσουμε ώθηση στα σκόρδα, πριν αρχίσουν οι βροχές. Όταν αρχίσουν οι βροχές, μόνη ενασχόληση μας είναι το ξεβοτάνισμα. Εφόσον η γή είναι υγρή, ποτίζουμε ξανά την άνοιξη.

Σκόρδο_Σκόρδο_Garlic_aglio_Allium sativum_Crete Kato Xorio Κάτω Χωριό

Photo Παλιά σκόρδα απο το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, που δεν φυτρώνουν

Ξεβοτανίζουμε σχολαστικά και απομακρύνουμε όλα τα ζιζάνια που φυτρώνουν μαζί με τα σκόρδα, γιατί τα σκόρδα, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ζιζάνια.

Τα φυτεύουμε σε πλούσιο γόνιμο έδαφος. Για να το πετύχουμε αυτό, αναμιγνύουμε στο χώμα compost και χωνεμένη κοπριά. Παραδοσιακά στην Κρήτη, χρησιμοποιούν και στάχτη κατά τη φύτευση

Προς το τέλος της καλλιέργειας, ποτίζουμε συχνά και κρατάμε υγρό το έδαφος. Έτσι καθυστερούμε όσο γίνεται την ξήρανση ώστε να μεγαλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα σκόρδα μας.

Για να έχουμε τα σκόρδα της χρονιάς και για να σπείρουμε και την επόμενη, θα πρέπει να φυτέψουμε 200 σκόρδα, που μαζί με τις απώλειες της καλλιεργητικής περιόδου και το σπορικό που θα κρατήσουμε θα μας μείνουν και 80 σκόρδα για κατανάλωση. Να υπολογίζουμε ότι αν φυτέψουμε 100 σκελίδες θα πάρουμε 50 σκόρδα, συνυπολογίζοντας και τις απώλειες για διάφορους λόγους. Στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουμε 100 σκόρδα, και αυτό θα είναι πολύ καλό.

Στο χωριό Καλαμαύκα της Κρήτης, λένε για τα σκόρδα: Ο Οκτώβρης να μην τα βρει στο σπίτι, και ό Μάης στο χωράφι

Τα σκόρδα θέλουν πολύ χρόνο στο χωράφι. Ίσως και 9 μήνες, σαν τις εγκυμοσύνες των ανθρώπων.

Καλύτερη μέθοδος για αποθήκευση, είναι μια υφασμάτινη σακούλα, μέσα σε ταψάκι πήλινο, το οποίο κρατούμε συνεχώς σκεπασμένο με ένα πιάτο. Έτσι κρατάμε χωριστά και το σπορικό μας στην πιο δροσερή μας αποθήκη , σε μέρος σκιερό.

Σημείωση καλλιέργειας 2019:  Τα σκόρδα, τα φυτέψαμε στις 4 Νοεμβρίου 2019 και τα μαζέψαμε αφού είχαν αρχίσει να ξεραίνονται τα φύλλα τους στα μέσα του Μαΐου. Δηλαδή, 6 μήνες μετά. Από 100 σκελίδες που φυτέψαμε, πήραμε περίπου 40 σκόρδα, όμως είναι η πρώτη επιτυχία που είχαμε ποτέ. Τα σκόρδα είναι από την περιοχή Σίτανος Λασιθίου, παραδοσιακή ποικιλία της Κρήτης, πολύ αρωματικά και από αυτά θα φυτέψουμε του χρόνου 200 σκελίδες

Share Button

You may also like