Η μασκότ μας, είναι ένας νεαρός κότσιφας

 

Η μασκότ των διασπορέων είναι ένα μικρό μαύρο πουλί με κίτρινο ράμφος που κάνει τα πιο όμορφα αυγά και που συναντάμε σε όλα τα υγιή μποστάνια και χωράφια του τόπου μας.

Στα χωράφια μας τους θαυμάζουμε, όπως μας θαυμάζουν φαντάζομαι και αυτοί, σε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Η ύπαρξή τους στο χωράφι μας και το τραγούδι τους, είναι μια καθημερινή υπενθύμιση για την ανάγκη αρμονικής συμβίωσης με τα πλάσματα της φύσης.

kotsifos

 

Για τον κοτσιφό από τη Βικιπαίδεια

To αρσενικό κοτσύφι ή κότσιφας ή κοτσιφός (Fekete rigó, Common blackbird και με επιστημονικό όνομα Turdus merula) είναι ολόμαυρο, με εξαίρεση το κίτρινο ράμφος και τον κίτρινο δακτύλιο γύρω από τα μάτια, ενώ το ενήλικο θηλυκό και τα νεαρά πουλιά έχουν σκούρο καφέ φτέρωμα. Αυτό το είδος αναπαράγεται στους κήπους ή στα δάση, κατασκευάζοντας μία τακτοποιημένη, καλλυμένη με λάσπη και με σχήμα μπολ φωλιά. Είναι παμφάγο, τρώγοντας μία μεγάλη ποικιλία από έντομα, γεωσκώληκες, καρπούς και φρούτα. Έχει μήκος 23 με 29 εκατοστά, μακριά ουρά και βάρος 80 με 120 γραμμάρια. Το αρσενικό έχει πολλά διαφορετικά μελωδικά καλέσματα.

Και τα δύο φύλα έχουν περιοχές όσον αφορά την περιοχή αναπαραγωγής, με χαρακτηριστικές επιδείξεις απειλών, αλλά είναι πιο αγελαία κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης και στις περιοχές διαχείμασης. Γεννά 3-5 γαλαζοπράσινα αυγά με καστανοκόκκινες κηλίδες .Μπορεί να γεννήσει έως και 5 φορές το χρόνο. Το θηλυκό κλωσά τα αυγά του για 12 έως 15 ημέρες. Τα μικρά εγκαταλείπουν τη φωλιά περίπου στην ηλικία των 2 εβδομάδων. Τα ζευγάρια θα μείνουν στην περιοχή τους όλο το χρόνο αν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Υπάρχουν πολλές λογοτεχνικές και πολιτιστικές αναφορές σχετικά με το είδος, συχνά σχετιζόμενες με το τραγούδι του.

Στην Κύπρο λέγεται και μαυρότζικλα.

 

Share Button