Κοινότητα

Γιορτη--crete seed-festival 2014

Η κοινότητα των διασπορέων σκοπό έχει να συμμετέχει ενεργά στην διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς της περιοχής μας, που περιλαμβάνει εκατοντάδες παραδοσιακές  ποικιλίες κηπευτικών και σιτηρών με αντοχές στις ξηρές και θερμές συνθήκες του τόπου μας. Ανάμεσα στις ποικιλίες που διατηρούμε, βρίσκονται παλιές παραδοσιακές ποικιλίες της Κρήτης, των νησιών μας, της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε μια γιορτή ζωντανή, γεμάτη με τη χαρά της δημιουργίας που ξεκινά από το σπόρο και μας χαρίζει μια ομορφότερη άνοιξη, με αυτάρκεια, ισορροπία και υγιή επαφή με τη φύση, που τείνουμε να ξεχνάμε.

Κάποιες από τις ποικιλίες που κληρονομήσαμε και αναπαράγουμε, είναι μερικών δεκαετιών, άλλες μερικών εκατοντάδων χρόνων, άλλες όμως όπως τα σιτηρά, τα λαθούρια και τα όσπρια, καλλιεργούνται πολλές χιλιάδες χρόνια στον τόπο μας.

Η βιωσιμότητα και η ευκολότερη διάθεση των ντόπιων ποικιλιών της Ελλάδας, διασφαλίζεται με την ύπαρξη όσο το δυνατόν περισσότερων τοπικών ομάδων που συγκεντρώνουν και μοιράζουν τον πλούτο τους με υπομονή και επιμονή.

Share Button