Διάσωση φλάσκας πιπεριάς Σητείας

Προβλάστηση πιπεριά germination seed pepper capsicum

Photo Φλάσκα πιπεριά Σητείας 2020

Κάθε χρόνο φυτεύουμε διαφορετικές ποικιλίες ώστε να ανανεώνουμε τη συλλογή και αναπόφευκτα κάποιες ποικιλίες ξεχνιούνται. Ξεχασμένη σε ένα βαζάκι και μια από τις πιο παραγωγικές ποικιλίες φλάσκας πιπεριάς που έχουμε στη συλλογή, περίμενε την στιγμή να βλαστήσει ξανά.

Ο σπόρος της πιπεριάς είναι βιώσιμος για 5 χρόνια σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας , όμως ο δικός μας σπόρος ήταν ήδη 8 χρόνια σε αναμονή. Κατά την πρώτη προσπάθεια αποτύχαμε να βγάλουμε φυτά, γιατί ακόμα και αν μερικά σποράκια έβγαλαν φύτρο, ήταν αδύναμα και δεν κατάφεραν να δώσουν φυτά.

Έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια διάσωσης. Βάλαμε λοιπόν σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο που σφραγίζει , δύο μουσκεμένες χαρτοπετσέτες και περίπου 4000 σπόρους της πιπεριάς μας, ελπίζοντας να μας δώσει μερικά φυτά. Από αυτούς τους σπόρους, έβγαλαν φύτρο περίπου 150 σποράκια. Τα φυτέψαμε σε μία καρτέλα και σε κάθε θέση της καρτέλας, βάλαμε με ένα τσιμπιδάκι, 3 σποράκια που είχαν βγάλει φύτρο. Και πάλι τα περισσότερα σποράκια ήταν αδύναμα και δεν έδωσαν φυτά, καταφέραμε όμως αυτή τη στιγμή, να έχουμε 7 μικρά φυτά. Αν πάνε όλα καλά, θα μπορέσουμε να δώσουμε σπόρο στη γιορτή της επόμενης χρονιάς.

Siteias Σητείας Κρήτης Πιπέρι Πιπερια κόκκινη red pepper capsicum μέγεθος

Photo Φλάσκα πιπεριά Σητείας

Ένα λιθαράκι από εμάς, στις διεργασίες σκληραγώγησης χιλιάδων χρόνων

Ο νέος σπόρος που θα βγάλουμε,  θα έχει μια ιδιαιτερότητα. Μέσα από τη φυσική επιλογή, επικράτησαν οι σπόροι που άντεξαν 8 ολόκληρα χρόνια μέσα σε ένα βάζο και κατάφεραν να δώσουν φυτά. Φύτρωσαν 2 σπόροι στους 1000. Επιλέξαμε τα γονίδια μεγάλης βιωσιμότητας στο χρόνο.

Siteias Σητείας Κρήτης Πιπέρι Πιπερια πράσινη green pepper capsicum

Photo Φλάσκα πιπεριά Σητείας στο μποστάνι

Με απλά λόγια τα παιδιά αυτής της πιπεριάς θα έχουν πάρει από τη μαμά τους και θα φυτρώνουν για περισσότερα χρόνια σε σχέση με το σπόρο των προγόνων τους. Βάλαμε λοιπόν, ένα πολύ μικρό, ελάχιστο λιθαράκι στην χιλιάδων χρόνων εξέλιξη μιας πιπεριάς που εξημερώθηκε από τους ανθρώπους της Λατινικής Αμερικής.

Share Button

You may also like