Γιορτή Διασπορέων

seed-festival-crete-2013-diasporeis

Διανέμουμε και ανταλλάσουμε σπόρους στις ετήσιες γιορτές μας. Ενημερώνουμε για τους τρόπους διατήρησης των ποικιλιών μας, για την αξία τους μέσα στο χρόνο και για την ανάγκη να κληρονομήσουν τα παιδιά μας αυτόν τον πλούτο.

Επισκέπτες από όλη την Κρήτη, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, διατηρούν αυτή την γιορτή ζωντανή και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε.

Ελπίζουμε στο μέλλον, η γιορτή μας να παίξει σημαντικό ρόλο, ως ένα κέντρο διακίνησης και ανανέωσης των παραδοσιακών ποικιλιών, των λαών όλης της Μεσογείου.

Το παράδειγμα του καλαμποκιού

καλαμπόκι-ορεινού-Λασιθίου-kalampoki-Corn-crete-lasithi-maize

Photo Καλαμπόκι “Ορεινού” Λασιθίου

Κάθε χρόνο, χιλιάδες φακελάκια με σπόρους από δεκάδες ποικιλίες μοιράζονται στη γιορτή. Ανάμεσά τους ποικιλίες που καλλιεργούσαν οι παππούδες μας την περιοχή μας και δεν έχουν μοιραστεί ποτέ ξανά  σε μεγάλη κλίμακα, παρά μόνο από χέρι σε χέρι.

Παράδειγμα τα καλαμπόκια της περιοχής μας. ‘Ήδη έχουμε εντοπίσει 6 διαφορετικές ποικιλίες, τις οποίες έχουμε με επιτυχία αναπαράγει και μοιράσει σε πολλές χιλιάδες φακελάκια. Αυτά τα καλαμπόκια βρισκόταν ήδη υπό μερική εξαφάνιση και πλέον υπάρχουν σε πολλά Κρητικά σπίτια ξανά.

Η γιορτή των διασπορέων γίνεται πλέον κάθε χρόνο το φθινόπωρο. μιας και στην Κρήτη, θα πρέπει να έχουμε έτοιμα και μεγαλωμένα τα φυτά της τομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας τον Μάρτη κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι προχωράμε στην προβλάστηση των σπόρων μας στις αρχές του έτους κάθε χρόνο.

Share Button